Nálunk is sok helyen termesztett, afrikai származású, fészkesek családjába tartozó növény. Egyéb népies elnevezései: bogácssáfrány, parasztok rokkája, olajözön, saflor, bogáncs sáfrány, fattyú sáfrány, pór-, tót- vagy vadsáfrány, olajözön, magyar pirosító, magyar sáfrány, parasztsáfrány, szaflór, vadsáfrány és szeklice. Az igen drága sáfrány helyettesítésére használják. Virága nyíláskor világos narancsszínű, szárítás után pedig vörös, vagy vörösesbarna lesz. Régi fűszer- és festőnövény, de az utóbbi ötven évben már elsősorban olajos magvaiért termesztik. A virágszirmok belsejében lévő bibék adják a fűszert, szárított állapotában vörösesbarna, aromás illatú és kesernyés ízű. A virágból kinyerhető két festékanyag vízben oldódó. Hidegen történő sajtolás útján pedig különleges tulajdonságokkal rendelkező olaj nyerhető belőle. Gyógyításra felhasznált részei a szárított csöves virágok és a termésből kivont zsíros olaj.

 A sáfrányos szeklice mag olaja gazdag E-vitamin forrás, ez az az antioxidáns, mely gátolhatja a sejtburjánzásos betegségek kialakulását, megőrizheti a bőr egészségét és salaktalaníthatja a szervezetet. Az olaj jó emésztésjavító hatással rendelkezhet. Fitoszterolokat is tartalmaz, vagyis olyan növényi vegyületeket, melyek szerepet játszanak a koleszterinszint csökkentésében, így a szív és érrendszeri betegségek megelőzésében is. Segíthetnek szabályozni a vércukorszintet, ami az egészséges fogyás érdekében is nélkülözhetetlen. Krocetin nevű összetevője az, aminek a gyógyhatását köszönheti, ez csökkentheti a koleszterinszintet, szerepe lehet a szívinfarktus megelőzésében, és lehet még vérnyomáscsökkentő hatása is. Lassíthatja a vérerek falán a lerakódások kialakulását. Tisztíthatja a májat és az epét. Segítségünkre lehet sárgaság kiegészítő kezelésére. Hashajtó, féregűző és fájdalomcsillapító hatású lehet. Melegítő hatású lehet, segítheti az anyagcsere működést, mérsékelheti az allergiás reakciókat. Mind belsőleg, mind külsőleg gyulladáscsökkentő hatással bírhat. Javíthatja az idegek és az agy működését. Csökkentheti a túlterhelés káros hatásait, segítheti a szövetek vérellátását, fokozhatja az életerőt és hozzájárulhat a jó fizikai és szellemi állapot megőrzéshez.

A növény a szervezetbe behatoló kórokozók, illetve testidegen anyagok által kiváltott immunreakciót erősítheti. Erre rendszerint akkor van szükség, ha az immunrendszer nem vagy nehezen ismeri fel a veszélyforrást, vagy ha felismeri ugyan, de nem tud védekezni. Az ilyen hatásmechanizmusú gyógynövény tekintethető immunerősítőnek: vannak, közvetlen immunreakció-fokozók ilyen lehet többek között a sáfrányos szeklice.

Hatóanyagai: A-vitamin, E-vitamin (antioxidáns hatású alfa-tokoferol), K-vitamin, kalkon, krocetin, olajtartalmából linolsav (84,43%), kartamin (sárga), kartamon (narancs), p-kinonok, flavonoidok, linolénsav, palmitinsav (5,38%), olajsav (9,89%). Fontos szerepe van az egészséges táplálkozásban magas linolénsav tartalma miatt, de tartalmaz még 11% telített zsiradékot és 73,5% Omega 6 és Omega 3 típusú többszörösen telítetlen zsiradékot, melyeknek a szervezetre gyakorolt jótékony hatása jól ismert.

Sáfrányos szeklice más gyógynövényekkel való hatékony alkalmazása: