Angol mustárként is emlegetik, hazája a Földközi-tenger vidéke. Európa délibb tájain honos, hazánkban is termesztett egyéves növény, és ősidők óta használt fűszer. A mustár gömbölyű, sárga színű magjai enyhén csípős ízűek, szagtalanok. A növény júniusban virágzik, magja júliusban érik. Gyógyításra az érett, szárított mustármagot használják. A fehér mustármagot mint modern házi szert különösen a nyugati államokban sokféle betegség ellen alkalmazzák. Felhasználható részei a magvak és a magolaj.

A Mustár alkalmazása

Alkalmazási területek: ételként (étkezési mustár), magvak nyersen, mustártapasz, mustármagolaj (külsőleg, belsőleg), vizes kivonat.

Culpeper a mustárt külsőleg ízületi fájdalmak és derékfájás kezelésére javasolta, míg mézzel összekeverve szájon át szedve a köhögés csillapítására ajánlotta. Az évek során a herbalisták nagyrészt követték Culpeper útmutatását, manapság azonban már csak külsőleg alkalmazzák a mustár gyógyhatását. Gyógyhatása abban áll, hogy a magok a szervezeten emésztetlenül mennek át, és emulziói kioldódnak.

Segítségünkre lehet emésztőrendszeri problémáknál. Gyorsíthatja és könnyítheti az emésztési folyamatokat, elősegítheti a tápanyagok jobb felszívódását és hasznosítását. Fokozhatja az emésztőnedvek kiválasztását. Jó hatással lehet felfúvódás, szélgörcsök, epe- májbántalmak, székrekedés esetén. Valamint elősegítheti a zsírok lebontását, ezáltal könnyítheti az emésztést.

Jó hatással lehet a pattanásos, kiütéses bőrre, valamint érelmeszesedés, magas vérnyomás, anyagcsere-zavarok, epe és májbántalmak, emésztési panaszok, felfúvódás, de még reuma, isiász és bőrkiütések esetén is.Vértisztító, emésztést javító tulajdonsága lehet, fokozhatja az emésztőnedvek kiválasztását. Belsőleg rekedtség ellen, külsőleg pedig mustártapaszok és pépes borogatások formájában használják a vérkeringés serkentésére. Szokásos volt lábfürdőt készíteni belőle, amelynek hatására a fejből a lábakba áramlott a vér és a szöveti nedv. Fürdőadalékként is alkalmazták bénulásos tünetek kezelésére. Jelentős emésztésserkentő hatása mellett a mustár antibakteriális tulajdonságokkal is rendelkezik. A mustármag anyagai serkentik a vérkeringést, ezért egykor szerelmi bájitalokhoz keverték. Belsőleg légcsőhurut, borogatásban ízületi gyulladás, fagydaganat kezelésénél lehet a segítségünkre. A mustárolaj bőrvörösítő hatású, a bőrpírt helyi vérbőség okozza, és meleg érzetet vált ki. Olyan bőrizgató tulajdonságról van szó, amely hisztamin felszabadításán alapszik. Javíthatja a fájdalmas területek vérellátását és fájdalomcsillapító hatást fejthet ki pl. keresztcsontkörnyéki fájdalmak vagy a gerinc lumbális szakaszának (lumbágó) fájdalmainak csökkentésére.