Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kal kapcsolatos irányelv értelmében.
Értem
Menü

Az ízületi problémák okai, tünetei és kezelése

Az ízületi problémák okai, tünetei és kezelése

 

Az ízületi fájdalomnak számos oka van. A különböző eredetű panaszok eltérő tünetekkel járnak és más fajta kezelést igényelnek. A fájdalom mögött húzódó okoknak egy része ártalmatlan és önmagától megszűnik. Más esetekben azonban hosszú távon fennálló problémákat okozhatnak, és tudatos, célzott kezelésre van szükség a teljes gyógyuláshoz. Cikkünkben áttekintést adunk az ízületi fájdalmak leggyakoribb okairól és kezelési módjairól.

Az ízületekről 

Ízületnek a test azon részét nevezzük, ahol két vagy több csont összeér. A vállak, a könyökök, a csípő, a térdek és az ujjpercek mind ízületek. Ide tartoznak a körülöttük lévő lágyrészek: a porcok, inak és szalagok is. A porc egyfajta kemény, mégis rugalmas szövet, amely a csontok végeit borítja az ízületnél. Az inak kemény, rugalmas szalagok, amelyek az izmokat a csontokhoz kötik, hogy biztosítsák az ízületek mozgását. A szalagok az ízületi csontokat kötik össze, hogy mozgás közben stabilan tartsák azokat.

Mitől fáj az ízület?

ízületi fájdalom, gyulladás

Az ízületi fájdalom gyakori panasz, ami a test több pontján is jelentkezhet. Az életkor, a testsúly, korábbi sérülések, a túlterhelés, kopás, gyulladás és egyéb egészségügyi állapotok mind okozhatnak fájdalmat vagy kellemetlen érzetet az ízületekben. Az ízületi panaszok korlátozhatják az érintett személy képességét mindennapi teendői elvégzésében, és kihathatnak az életminőségre. A probléma kezelésének így nem csak a fájdalom csökkentésére, hanem az érintett tevékenységekre is összpontosítania kell.

Melyek a leggyakoribb okok, amelyek ízületi fájdalomhoz vezetnek?

Az ízületi panaszok az alábbi esetekben jelentkeznek leggyakrabban:

 • ízületi gyulladásban vagy más krónikus betegségben szenvedőknél
 • autoimmun hátterű megbetegedéseknél
 • életmódbeli, táplálkozási tényezők
 • azoknál a személyeknél, akiknek korábban sérült valamelyik ízületük
 • az izmok/ízületek megerőltetése vagy rendszeres túlterhelése esetén
 • depresszióban, szorongásban és/vagy stresszben szenvedő személyeknél
 • túlsúly esetén (a súlyfelesleg extra terhelést ró az ízületekre)
 • rossz egészségi állapotban szenvedőknél (pl. influenzás megbetegedés esetén)
 • időskorú személyeknél (ízületi kopás, meszesedés miatt)

Balesetek, túlterhelésből fakadó sérülések, akut problémák

sportsérülések_ízületi fájdalom

A váratlan balesetek, sportsérülések (ficam, rándulások, húzódások) fájdalmas tüneteket okozhatnak az ízületekben. Megfelelő kezelésük azért is kiemelkedően fontos, mert meggyengült ízületek később nagyobb eséllyel deformálódnak, kopnak vagy túlzott terhelés hatására begyulladhatnak. A túlterheléses sérülések általában az ízület lágyrészeit károsítják. Rendszerint akkor fordulnak elő, amikor egy ízületet túl keményen megdolgoztatunk, újra és újra ugyanazokat a mechanikus mozdulatokat végezve, akár sportolás, akár munka vagy hangszeren való játék következtében.

Ismert példa erre a golfkönyök és a teniszkönyök, amikor a kar bizonyos izomcsoportjainak túlerőltetése miatt mikroszakadások és fájdalom keletkezik a könyökben, ami később állandósulhat, illetve a kar többi részének (pl. a csukló) mozgatására is kihathat. Gyakori probléma emellett az ínhüvelygyulladás, ami az inak túlterhelése következtében jelentkezik. Az érintett területek megduzzadnak, és fájdalmassá teszik az ízületek mozgását. 

Sérülés esetén kulcsfontosságú az ízület regenerálódása, amit pihenéssel, kíméletes testmozgással, a duzzanatok és az esetleges gyulladás csökkentésével érhetünk el. A kialakult problémák kezelése sajnos a legtöbb esetben jóval körülményesebb, mint a megelőzés. Gondolkodjon preventíven! Figyeljen oda fizikai terhelhetőségének határaira, és ne hajszolja agyon ízületeit. Rendszeres edzés, testmozgás, fizikai munka mellett érdemes megfontolni ízület- és porcerősítő készítmények, táplálékkiegészítők használatát, amelyek hozzájárulnak ízületei rugalmasságának megőrzéséhez. 

Ízületeket érintő megbetegedések

ízületi megbetegedések

Számos betegség érintheti az ízületeket. Ezek gyakran vezetnek ízületi fájdalomhoz, és merevvé vagy duzzadttá teszik az érintett területeket. Ha a betegség hosszú időn át fennmarad, krónikussá válik. Akár egy magas lázzal járó influenzás megbetegedés is okozhat fájdalmat az ízületekben, szerencsére ezek a tünetek nem maradandóak. Vannak azonban betegségek, amelyek kifejezetten az ízületeket érintik, és jóval specifikusabb kezelést igényelnek. 

A leggyakoribb ízületeket érintő betegségek:

Ízületi gyulladás (artritisz)

Az ízületi gyulladás fájdalommal, duzzanattal jár, és merevséget okoz az ízületekben. Ennek a betegségnek számos típusa létezik, leggyakoribb formája az oszteoartritisz (OA), a betegség következtében az ízületek és porcok kopnak és elhasználódnak – ezért nevezzük degeneratív betegségnek. A porckopás következtében a csontfelületek idővel egymáshoz súrlódnak, ez pedig merevvé, fájdalmassá teszi a mozgást, mígnem gyulladást eredményez az érintett ízületekben. Az ízületi merevség (például, ha hosszabb ülés után nehezére esik felállni a székből) intő jele lehet a betegségnek!  Eleinte csak egy ízületben, például a csípőben vagy a térdben jelentkeznek a tünetek, majd idővel rendszerint több ízület is érintetté válik. A kockázati tényezőket növeli a túlsúly, az életkor, korábbi sérülések, illetve bizonyos genetikai sajátosságok is. Mnt minden krónikus betegség, ez is a táplálkozásunkhoz és életmódunkhoz köthető. A genetika csak a golyó a tárban, a ravaszt mi húzzuk meg, azzal ahogyan törődünk testünk, lelkünk, szellemünk egészségével. Az oszteoartritisz életmódváltással és holisztikus szemléletű funkcionális és természetes kiegészítőkkel megállítható és akár tünet- és gyógyszermentesssé is tehető. Ehhez viszont akaratra és cselekvésre van szükség. Emellett a megfelelő kezelések (fizikoterápia, jóga, pilates, természetes gyulladáscsökkentők, természetes ízületerősítő készítmények) csökkenthetik a fájdalmat a terhelt ízületeknél, és segíthetnek a mobilitás megőrzésében. 

Az ízületi gyulladás másik gyakori formája a reumatoid artritisz (RA,) egy autoimmun betegség, amely akkor alakul ki, amikor a szervezet tévedésből megtámadja saját szöveteit, ez pedig idővel károsíthatja az ízületeket, a porcokat és a közeli csontokat. Az állapot legtöbbször a kezeket, lábakat és csuklókat érinti. Egyes reumás ízületi gyulladásban szenvedőknél a test más részein is jelentkezhetnek problémák, vagy olyan általánosabb tünetek, mint a fáradtság és a súlyvesztés. A tünetek jellemzően periodikusan jelentkeznek – időnként szinte teljesen megszűnnek, majd egy következő szakaszban újra fellángolnak, felerősödnek. Kialakulásának oka a konvencionális orvoslás szerint nem teljesen ismert, a funkcionális orvoslás hívei szerint azonban a környezeti hatások, életmód, táplálkozás, egyes vírusfertőzések játszhatnak szerepet a betegség kialakulásában. Egyik ilyen ok lehet, a genetikai alapú székletvizsgálattal is alátámasztható béldiszbiózis. A bélflóra állapota és diverzitása meghatározó az autoimmun állapotok kezelésénél. Az LPS-baktériumok magas szintje, azon belül kifejezetten a gram-negatív Klebsiella-fajok elszaporodása magas kockázati tényező ennél a betegségnél. Az autoimmun protokoll (pl. Wahls diéta) alapú étkezés ilyenkor elengedhetetlen.

Harmadik a sorban listánkon a köszvény, az ízületi gyulladás fájdalmas rohamokban jelentkező típusa. Jellemző tünete a hirtelen fellépő, súlyos fájdalom, duzzanat, bőrpír és érzékenység egy vagy több ízületben, leggyakrabban a nagylábujjban. A köszvényes roham hirtelen léphet fel, a beteg az éjszaka közepén arra az érzésre ébredhet, mintha lángolna a nagylábujja. A fájdalom miatt ilyen esetben még az ágynemű súlya is elviselhetetlennek tűnhet. A kezeletlenül hagyott köszvény súlyosbodó fájdalomhoz és ízületi károsodáshoz vezethet, ezért érdemes mielőtt orvoshoz fordulni a megfelelő kezelésért. Érdekesség, hogy a betegséget a magas húgysav szinthez kötik, amiért a húsfogyasztást szokás okolni. A sztereotípia kialakulása még a római ókorba nyúlik vissza, ahol a dőzsölő arisztokrácia körében volt leginkább divatos ez a betegség, így tévesen a mértéktelen húsfogyasztással kötötték össze, de valójában az ólommérgezés volt az oka, ugyanis ólomedényekben forralva, szőlőkivonattal édesítették. Oké, de ma már nem használunk ólom edényeket, akkor miért van még mindig jelen a betegség? Anglián kívül még Hollandiában nőtt az 1600 évektől a cukorfogyasztás, egy holland orvos 1683-ban írt könyvében a hirtelen gyakorivá vált köszvényt a megnövekedett cukorfogyasztással magyarázta. A modern kutatások egyértelműen igazolták, hogy a fruktóz jelentősen megemeli a húgysavszintet és hozzájárul a köszvény kialakulásához.

sérült ízületek regenerálása

Egyéb autoimmun betegségek

Hasonlóan a reumatoid artritiszhez, más autoimmun betegségek is okozhatnak fájdalmat vagy akár gyulladást az ízületekben. A lupus a leggyakoribb autoimmun betegségek egyike hazánkban, amely elsősorban nőket érint. Legjellemzőbb tünete a fáradékonyság, de a betegek gyakran fájdalmas, merev ízületekre is panaszkodnak, melyek akadályozzák őket a mozgásban. A Sjögren-szindróma kevésbé ismert autoimmun betegség, ami a test számos részén található mirigyeket támadja meg. Az esetek egy részében az izmokat, ízületeket is érintheti, főleg a csukló, a kéz, a térd és a boka környékén, ahol fájdalmas gyulladást okozhat. 

Az autoimmun betegségek felismeréséhez speciális diagnózisra van szükség. A kezelés a betegség típusától és a tünetek erősségétől függően változhat. Az orvostudomány mai álláspontja szerint ezek a megbetegedések általában nem gyógyíthatók, ezért a kezelési módszerek inkább a beteg állapotának kontrollálására és a tünetek kordában tartására fókuszál. A kezelés így magában foglalhat fizikoterápiát, gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító szerek, vagy immunszuppresszív gyógyszerek használatát. A valóságban azonban már több tízezer betegnek sikerült az életmódbeli változtatásokkal (pl. dohányzás elhagyása, testmozgás, étrendváltás) tünet- és akár gyógyszermentessé válnia. Sose adjuk fel a reményt, olvassunk és járjunk utána betegségünk minden lehetséges okának, a diagnózis nem egyenlő a végítélettel :)

Hogyan védje meg ízületeit?

ízületek védelme, regenerációja

Ízületeink védelme érdekében kiemelt figyelmet kell fordítanunk a megelőzésre. Az alábbi lépések betartásával rengeteget tehet azért, hogy a lehető legtovább megőrizze ízületeinek egészségét. 

 1. Végezzen rendszeres testmozgást, de ne terhelje túl ízületeit! A megfelelő regeneráció (pihenés, nyújtás) legalább ugyanolyan fontos, mint az aktív edzés. Ezzel a sérülések kialakulásának kockázatát is nagyban lecsökkentheti.
 2. Ügyeljen a testsúly-kontrollra. Nem a tökéletes alak elérése a cél, csupán az Ön számára optimális testsúly fenntartásáról. A túlsúly ugyanis meglehetősen nagy terhet ró az ízületekre, ami növeli a mozgásszervi panaszok kialakulásának kockázatát.
 3. Helyezzen hangsúlyt a táplálkozásra. A megfelelő tápanyagokat tartalmazó étrend elengedhetetlen izmai, ízületei optimális működéséhez. Étrendje kiegészítéséhez használjon természetes összetevőket tartalmazó ízület- és porcerősítő és kollagén készítményeket!
 4. A D3 vitamin és K2 vitamin elengedhetetlen a csontok és porcok egészségéért, ezek nélkül a kalcium nem a csontokba épül be hanem az erek falán rakódik le.

 

Apitofix Forte gyógynövényeket és természetes porcépítő anyagokat tartalmazó étrend-kiegészítő kapszula az ízületek normál működéséért

Apitofix Forte

Az Apitofix Forte ízületerősítő kapszula kifejezetten az ízületek védelmét szolgálja, 100% természetes módon. A formulában található ízületvédő és porcerősítő hatóanyagok és gyógynövények segítenek fenntartani az ízületek rugalmasságát, megelőzni vagy csökkenteni a reggel jelentkező ízületi merevséget. Hozzájárulhat a terhelt ízületeknél kialakult gyulladások és fájdalmak enyhítéséhez, valamint a sérült ízületek egészségének helyreállításához. Megelőző jelleggel is szedhető. 

Szeretnék többet megtudni a termékről!

Az Apitofix termékeink mellett ajánljuk figyelmébe a Colagen Plus Daily - csont- és ízületregeneráló porunkat, ami erősíti és egészségessé teszi bőrét, izületeit, haját, körmeit. C-vitaminnal kiegészítve is megtalálja webshopunkban kedvezményes csomagajánlatként. A D3+K2+A Kapszulás termékünkkel biztosíthatja a csontok és porcok egészségét! A LipoFLEX AquaSol liposzomális kurkumin/ C-vitamin/inulin termékünkkel csillapíthatja az ízületi panaszokat, gyulladásokat, reumás és egyéb ízületi betegségek tüneteit.

Tartalomhoz tartozó címkék: blog egészség